суботу, 30 листопада 2013 р.

Цікаві факти про пам’ять людини

 
Людська пам’ять має безмежні можливості. Свідчать про це факти , які відомі людству ще з дуже віддалених часів.
Вчені вважають , що у стародавніх народів пам’ять була розвинена особливо сильно. До того, як були винайдені друкарські машини , книги коштували дуже величезні гроші , так як були написані від руки.
У ці часи люди вимагали від своєї пам’яті набагато більшого , ніж сьогодні. У стародавні часи багато вчених  розвивали свою пам’ять на стільки , що нам це здалося б просто не можливим.
Сенека , римський письменник і філософ , наприклад , був здатний повторити 2000 слів , абсолютно нескладних, в тому ж порядку , в якому він їх почув лише один раз. А його товариш , Порцій Котон , завжди пам’ятав усе, що було вимовлено їм коли-небудь. Ніколи його не підводила власна пам’ять , жодного разу не помилився він ні в одному слові .
Фемістокл , видатний державний діяч , а так само великий полководець в давнину , знав імена всіх жителів Афін , а їх налічувалося 20 тисяч. Близько ста мов знав кардинал Меццофанті . Варто було йому раз вивчити якесь слово на будь-якій мові і він його ніколи не забував.
Приблизно 30 тисяч осіб входили до армії знаменитого Олександра Македонського. Він знав в обличчя і по іменах кожного з них.
Професор Московської консерваторії Ф. Бузоні мав неймовірну музичною пам’яттю . Він без пробле був здатний запам’ятати і відтворити будь-яку почуту ним мелодію.
Шахіст, американець Поль Морфі , був здатний грати в шахи з противником , абсолютно не зважаючи на шахову дошку. Причому міг робити це у восьми партіях одночасно. Поль Сенс, ще один шахіст , був здатний грати до двадцяти партій одночасно.
У наш час потрібна допомога для розвитку пам’яті. Людина перестала запам’ятовувати те , що могла запам’ятати до появи комп’ютера , раніше вона частіше писала , читала і використовувала знання , а зараз досить зайти в інтернет і дізнатися все що завгодно.
Картину Рубенса « На вівтарі церкви Святого Петра » забрали з собою в 1805 році війська Наполеона з Кельна. Один місцевий художник , який виявився великим шанувальником цієї картини , намалював її тільки по своїй пам’яті. Після того , як оригінал цієї картини був повернутий , з’ясувалося , що при порівнянні цих картин ніхто не зміг виявити помітного відмінності між ними.

Немає коментарів:

Дописати коментар